Alice Grunau - O cununie interbelica


La sfarsitul anului 1927, mamei - Alice Grunau - ii fusese prezentat un tanar ofiter, capitanul Ioan Dem. Dimancescu. Acesta era fost combatant in primul razboi mondial si in campaniile din Basarabia (1918) si Ungaria (1919), absolvent de educatie fizica al International YMCA College din Springfield - SUA (1926) si presedinte al Clubului Sportiv Peles Sinaia. Facea parte din echipa colonelului Emil Palangeanu cu care acesta pusese bazele INEF-ul (Institutul National de Educatie Fizica) in anul 1922. Dupa ce impreuna cu fratele sau infiintase prima patrula de cercetasi din Romania (1913), acum era comandantul Cohortei I Galben din Bucuresti.

Alice Grunau, membra a A.C.F. (Asociatia Crestina a Femeilor, echivalentul local al YWCA), era fiica profesorului universitar Paul Adolf Grunau, pionier al silviculturii in tara noastra, nepotul colonelului Georg von Grunau, primul comandant (1831-1838) al Spitalului Ostirii, Spitalul Militar Central de mai tarziu.

Mama era prietena cu Principesa Ileana, care s-a oferit sa le fie nasa. Domnita ii va face onoarea sa-i boteze pe toti cei trei copii pe care ii va avea: subsemnatul - Radu Mihai (22 mai 1929), Sanda Teodora (1934) si Vlad (Popescu Grunau, din a doua casatorie) (1943).
Intrucat principesa era necasatorita la acea vreme, Radu Grunau, capitan de cavalerie in Escorta Regala (Regimentul 4 Calarasi), fratele miresei, acceptase sa fie nas.

Prietenia mamei cu Domnita se infiripase pornind de la activitatile ACF-ului. Pe tata, Domnita il stia de la Clubul Sportiv Peles Sinaia, membrii casei regale (cu precadere principesa Ileana si principele Nicolae) patronand activitatile de iarna ale clubului.

Cununia parintilor mei a avut loc la data de 26 februarie 1928.
Serviciul religios s-a desfasurat la capela din curtea Palatului Cotroceni, de unde sunt si imaginile de mai jos.

[foto 1: Mirii, urmati de nasi, se indreapta spre capela pentru oficierea slujbei religioase. Mirele poarta la sold sabia si intr-o mana palaria de VM, iar nasul are in mana stanga coiful metalic de cavalerist; ambii au tinuta de gala]

[foto 2: Mireasa, langa tatal sau, prof. univ. Paul Grunau, executand salutul "Servesc" al membrelor A.C.F.]

[foto 3: Mirii si nasii sunt inconjurati de prieteni si prietene, aceastea din urma fiind in majoritate membre A.C.F. Se poate remarca ca insasi Principesa Ileana (aflata in stanga miresei) purta uniforma si basca organizatiei, al carei simbol era triunghiul albastru]

[foto 4: Principesa Ileana impreuna cu o membra A.C.F. (Nuti Turea)]


Radu Mihai DimancescuFoto:
1, 2, 3 - colectia Grunau-Dimancescu
4 - prin amabilitatea domnului Mario Simulescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide